Skip to content
Home » Ülőgarnitúra, a kanapé és a fotel

Ülőgarnitúra, a kanapé és a fotel

A pihenőbútorokon szeretünk kényelmesen ellazulni, hátradőlni, pihenni. Könnyedén, fesztelenül mozogni beszélgetés közben, olvasásnál a karunkat meg tudjuk támasztani, ugyanakkor jó, ha a kézi munkánál akadálymentesen tudjuk használni a karunkat. Már a rómaiak is használtak pamlagot, ahol erre a célra készített bútorokon fogadták a vendégeiket. Ezeket használták étkezésnél, olvasásnál, és persze pihenésnél is.

A középkorban a feszes társadalmi érintkezéseket lazább kötetlenebb kapcsolatok váltották fel, ekkor már kényelmesebb ülőbútorokat készítettek. A szóló fotelek több fajtáját hozták létre, amiknél nemcsak a forma, és szerkezeti kialakításuk volt eltérő, hanem funkciójuk is. A fejtámaszos „füles fotelek” története a 16. századig nyúlik vissza, az, azóta eltelt évszázadok a népszerűségét nem csökkentették, különleges hangulata, méltóságteles külleme, kényelmet a hát, fej és kartámlája biztosít. Nem sokkal később a kanapé jött a divatba. A kárpitos garnitúrák a polgárság igényei alapján alakultak ki. Kényelmes, de fegyelmezett formát adtak, és általában a nappaliban voltak elhelyezve, úgynevezett státuszszimbólumot szimbolizálva. Napjainkban a szóló fotel és a kanapék kombinációja, az ülőgarnitúra, irodák otthonok kedvelt bútordarabjává vált. 

 

Fotelok, ülőgarnitúra, pamlagok, vagy közismert nevén kanapé

A kortól, igényeinktől, mentalitásunktól, és természetesen a lakás jellegétől, méretétől függ, hogy milyen legyen az ülőgarnitúra anyaga, szerkesztése, felülete, és a bevonata. Általában azt választjuk, amelyik a legközelebb áll hozzánk. Különböző célra és helyre különböző pihenőbútorok és garnitúrák alkalmasak.

Az elemes ülőgarnitúra azonos elemekből többféle módon összeállítható bútor. Vannak ülés- és háttámla-, sarok- és végelemek, a sarokelem esetenként lerakó asztal vagy tároló is lehet. Az állványszerkezetes ülőgarnitúra, látható fa-, vagy fémvázzal készül, amibe a fix, vagy kivehető szövet, vagy bőrbevonatú kárpitozott ülés és háttámla helyezhető. 

Találkozhatunk szabad párnás megoldásokkal is, melyben a párna általában a háttámla helyett, vagy kiegészítéseként szolgálnak. A fekvőpárnák kombinációja is lehetőséget ad a kényelmes pihenésre, társalgásra.

Számos fotel fajtát is megkülönböztetünk a füles foteltől a babzsák fotelig. Eltérőek lehetnek a bútorformák, a szerkezeti kialakításuk, de a használati szempontok alapján is különbözhetnek. Fajtájuk szerint csoportosítva vannak lazább, vagy feszesebb testtartást biztosító fotelek, de a kényelmi szempont legyen az első a kiválasztásnál.

A használat szempontjából megkülönböztetjük az alábbi foteleket.

A nyugvószékek vagy lábtámaszos fekvőfotelok az egész testet alátámasztják, és teljes ellazítást tesznek lehetővé.

A fejtámaszos vagy füles fotel a gerinc formáját veszik fel, és megtámasztják a nyakat is. Lábzsámollyal kiegészítve, ülőhelyzetben is teljes ellazulásra adnak módot.

Az alacsony háttámlás, karfás fotelok több célra használhatók, a kisebb szobák jobban és levegősebben bútorozhatók általuk.

Az irodabútor egyik bevált bútora a forgófotel, mely az íróasztalnál jól használható. Ezen kívül otthonunkban alkalmasak arra, hogy elfordítva akár tévénézéshez is használni tudjuk őket, vagy éppen a társalgásra be tudjunk kapcsolódni.

Hogyan próbáljuk ki az ülőgarnitúrát?

A legfontosabb, hogy hagyjunk időt a tesztelésre. Akár percekig is használjuk, üljünk benne, próbáljunk kényelmesen ellazulni, teljesen engedjük el magunkat, és ezalatt kiderül, hogy kényelmes-e számunkra. A próbát ne kabátba tegyük, mert így könnyen félrevezethet a pillanatnyi érzetünk.

A karfa meghatározó része a fotelnek. Érdemes kipróbálni, felálláskor biztonságérzetet kell, hogy nyújtson., illetve figyelembe kell venni, hogy megfelel-e a magassága, és kényelmes-e a felfekvése.

Az ülés akkor a legkényelmesebb, ha a háttámla vonala követi a gerincoszlop természetes tartásának vonalát. Lehessen a tévé előtt álló fotelben jól hátradőlni. Fejtámaszos foteloknál ellenőrizzük a nyak kényelmes felfekvését. A különböző testalkatokhoz igazítható, állítható fejtámlák készülnek.

Az ülőgarnitúra elrendezése a nappaliban

A nappali szoba az a hely az otthonunkban, ahol a leggyakrabban együtt van a család. Többnyire a nappalit használjuk a pihenéshez, tévénézéshez, és társalgásaink is itt történnek. A két egymással szembe állított kanapé is lehet kellemes beszélgető hely.

Általában a nappaliban fogadjuk a vendégeinket, és néha itt tudunk nekik biztosítani fekvőhelyet, ekkor is kihasználható az ágyazható kanapé.
A sarok ülőgarnitúra a tetőtér alacsonyabb részén is jól elfér, de használják irodákban is, és persze sokak számára az otthon egyik közkedvelt ülőbútora.

A padló, a falak és a bútor egymáshoz harmonizáló színei tágasabbá, a színes párnák, kerámiák, virágok élénkebbé teszik a szobát. A bútorok célszerű megválasztása, használata és a mozgáshoz szükséges hely nagyban befolyásolja a nappali szoba berendezését.
Az ülőgarnitúrát általában a nappali középpontjába helyezzük, így egy kávé, tea vagy egy ital mellett kényelmesen tudunk a fotelben beszélgetni.
Viszont a nappali szoba központja a tévé. Az ülőgarnitúra elhelyezése, ezért függ a televízió helyétől. A legtöbb esetben úgy szoktuk elhelyezni, hogy a tévét mindenhonnan kényelmesen láthassuk. A televíziónak meghatározó, domináló szerepe van a nappaliban. Aki a nappaliba belép és leül, önkéntelenül is a figyelmét arra vonzza, pedig ez nem mindenki számára kívánatos, hiszen a cselekvések helyett passzív magatartásra ösztönöz.

Az ülő ember szemmagassága 100-120 cm, ennél magasabb elhelyezése a tévének, többnyire kényelmetlen szokott lenni a tévénézés. Általában 2,5-3 méteres távolságban kell elhelyezni az ülőbútort.Az ülőgarnitúra elhelyezése meghatározza a nappali szoba kialakított képét. A szokásos elhelyezés a fal melletti általában háromszemélyes kanapé, és két oldalt, vagy szemben elhelyezett két fotel. Ezen kívül rengeteg elrendezési lehetőség közül tudunk válogatni. Az elhelyezés függ a rendelkezésre álló helytől, de elsősorban a használat módjától.
Az elrendezés lehet:     – sarokba rendezett például a sarokgarnitúra által, – vagy egymással szembe helyezzük a két kanapét, és másfajta fotelekkel egészítjük ki a kört, vagy esetleg más személyes megoldást választunk.
Függ attól, hogy hányan ülünk ott, és egymásra figyelünk-e, vagy többnyire a tévét nézzük. Ha az ágyazható kanapé használata nem alkalmanként van igénybe véve, akkor a hozzá szükséges helyet is biztosítani kell.
Az ünnepélyes feszes tartást például a dohányzóasztal köré egymással szembe állított fotelek és kanapék jelentik, amivel egy reprezentatív jelleget várunk az összejöveteleinktől. A szabad párnás elemes ülőgarnitúra fesztelen jelleget kölcsönöz a szobának. A laza elrendezés – több kis asztal és azok köré rendezzük a foteleket, kanapét – nagyobb társaság vendégelésére is lehetőséget ad.

A bemutatott termékek mellett konyhabútorok, asztal és szék, ülőgarnitúra, szekrény, bútorokkal kapcsolatos hasznos információkat, tippeket is találunk  még a  Bútorhonlap a bútorbázis információs oldalon.