Skip to content
Home » Konyha, konyhabútor

Konyha, konyhabútor

A konyha mérete fix, a lehetőségeink korlátozva vannak, de az adottságait többféle módon is ki lehet használni. A családunk szempontjait kell figyelembe venni, hogy milyen legyen a konyha. A főzési szokásaink meghatározóak ahhoz, hogy a konyha, amiben nap, mint nap leszünk, jól érezzük magunkat benne. A korszerű konyhákban tároló részek és konyhai berendezések az ételkészítés folyamatának a sorrendjében vannak elhelyezve. A méretek az emberi testméretekhez és a munkához kapcsolódó, mozdulatokhoz alkalmazkodnak.

Egy kisebb konyha is lehet szerethető és akár többféleképpen is lehet használni. Át kell gondolni, hogy a közelben található tároló rekeszekben, konyhaszekrényekben milyen használati tárgyakat tároljunk. Kerüljük a zsúfoltságot, csak a szükséges edényeket helyezzük el, amiket folyamatosan használunk. Olyan legyen az elrendezés, ami a munkamozdulatokat nem keresztezi.

Konyha használata

Napjainkban a konyha kialakítása a mindennapi használat egyszerűsítését, a mozdulatok, és a munkavégzés folyamatát segíti. A konyha berendezése az ételkészítés menetét kell, hogy kövesse, többnyire a jobbkezességet, azaz balról jobbra.

Az élelmiszereket többnyire a hűtőben és kamrában tároljuk. A főzést a szükséges alapanyagok elővételével kezdjük, ezért érdemes a hűtőt és a kamrát az első helyre helyezni. Ha az asztal közvetlen közelében van, akkor a kamra ajtaját úgy kell felszerelni, hogy az asztallal ellentétes irányba nyíljon ki, így az étel elhelyezése akadálymentes lesz!

Az előkészítő asztalon vagy pulton, dolgozzuk fel a nyers élelmiszereket, tisztítjuk, hámozzuk, felvágjuk, szeleteljük. A mosogatót, ezért érdemes a közvetlen közelbe szerelni, így könnyedén moshatjuk, áztathatjuk, öblíthetjük az élelmiszereket és időt is meg takaríthatunk. Általában a mosogató alatt tároljuk a szemetesvödröt.

A tűzhely mellett is szükség van egy pultra, asztalfelületre, ahol a főzés előkészülete történik. Fontos, hogy a fűszerek elhelyezése is a tűzhely mellett, vagy afelett legyenek egy jól hozzáférhető helyen. A sűrűn használt nyersanyagok, cukor, liszt stb., a nyersanyagok összekeverésének a kijelölt helyén legyenek tárolva. A főzőedények többnyire a konyhaszekrény alsó tároló részeiben vannak. Praktikus, ha az étkezőedények is a folyamat végén vannak, hiszen többször is a tűzhelyről vagy annak közvetlen közeléből merjük ki az ételt a tálalóedénybe, alkalmanként az étkezőedénybe. A tűzhely melletti asztallapra tesszük a tálalóedényeket, és itt végezzük a tálaláshoz szükséges előkészítéseket, s onnan pakoljuk az étkezőasztalra.

Javasolt a kétaknás mosogatótálca, erre azért van szükség, mert az egyikben mossuk, a másikban öblítjük az edényeket. Manapság egyre inkább elterjedtek a mosogatógépek, ezért a konyhasorba a helyét úgy kell meghatározni, hogy kényelmesen kezelhető legyen, illetve a kihúzáshoz körülbelül 60-60 cm-t biztosítani kell.

A konyha megvilágítása általában nem csak egy helyről történik. A felső szekrények alatt is elhelyezhetünk különféle lámpatesteket. A megvilágításnál fontos, hogy a fény az asztalfelületre irányuljon.

Konyha elhelyezkedése

A konyhának központi szerepe van, ezért a központi elhelyezése is adja magát. Legsűrűbben a konyhába szoktunk vásárolni, ezért érdemes a bejárat mellé tervezni a konyhát. Így rövidebb utat kell megtenni, a különböző csomagokkal nem kell messzire mennünk. A térbe beforduló konyhához tálaló vagy étkezőpult is kapcsolható. A legfontosabb pedig, hogy a konyha és az étkező egymás mellett legyen.

A konyha használatához, az optimális helymeghatározásnál tudnunk kell, hogy a család tagjai, illetve az eszközök mekkora helyigénnyel bírnak. Figyelembe kell venni, hogy egymás mellett legalább két fő kényelmesen elférjen. Akadálymentesen a fiókokat ki tudjuk húzni, az ajtókat ki tudjuk nyitni és jól hozzáférjünk mindenhez.

A mérettől, a formától függően különböző elrendezésűek lehetnek a konyhák. A mai konyhaszekrény elemei a falak mentén sorakoznak. A konyha közepe pedig üres marad, ha jó az elrendezés.

Konyhabútorok elrendezés szerint

Egysoros elrendezésű konyhabútor elemei egymás után helyezkednek el. Az előnyei, hogy itt csak az egyik oldalát szükséges csempézni, burkolni, hátránya viszont a hosszú út. Az ilyen elrendezésűek általában a kisebb konyhákra jellemző vagy pedig a másik oldalon egy étkező hely van kialakítva.

A kétsoros elrendezésű munkafelület több tárolóval van ellátva. A hosszabb helyiségeknél törekedni kell arra, hogy egy oldalon legyen a mosogató és a tűzhely, a másik oldalon pedig az előkészítés történhet, így kevesebb a forgolódás. Rövidebb helyiségeknél a mosogató mellett van az előkészítő munkafelület, a másik oldalon pedig a tűzhely és az ahhoz kapcsolódó asztallap, ahol a tálalás és annak előkészítése történik. Arra figyeljünk, hogy a tűzhely és a mosogató ne egymással szemben legyen elhelyezve.

Az L alakú konyhabútor az egyik legideálisabb, mert a munkafolyamat nem szakad meg, és kevesebb utat kell megtennünk, hiszen minden kéznél van. Nagyobb konyháknál a sarokban folyik az ételkészítés és vele szemben akár egy sarok étkező garnitúrát is, el lehet helyezni.

Az U alakú konyhabútor hátránya, hogy az étkezőnek nem marad hely, viszont karnyújtásnyira van minden. A munkafolyamat nem szakad meg, de kissé elkülönülhet. Rövid útvonalakat kell megtennünk, ha a berendezések és tárolók a fal mellett helyezkednek el. Ebben az esetben az edényeknek és az előkészítésnek nagyobb helyet tudunk kihasználni, a főzés és a tálalás is a közelben végezhető.

Vannak még, G vagy T-alakú elrendezések. Ezek nagy alapterületű konyhákban találhatóak meg. Ez a két oldalas pultszerű étkezőhelyet vagy a tálalópult kialakítását segítik. Ezáltal az étkezést jelképesen leválasztja a főzés helyéről annak ellenére, hogy az elhelyezése ugyanúgy a konyhában található.

Konyhabútorok méretének meghatározása

Mivel egy főzés többnyire több órás feladat és akár napi rendszerességgel is elvégzünk azonos testtartásban különféle munkákat, ezért a konyhabútorok kiválasztása nem elsősorban esztétikai kérdés. A konyha csak akkor lesz mindenki számára kényelmes, ha a konyhabútorok méretei, a fiókok, a polcok, a családtagok testméreteinek, és a munkához kapcsolódó mozdulatoknak megfelelnek.

A konyhabútorok méretezése

A munkalap magassága kb. 85 cm, némely konyhaszekrény a lábazat segítségével állítható magasságú. Célszerű olyat választani ahol a pult előtt álló ember lábfeje kényelmesen elfér. A felső szekrények alsó éle és a munkaasztallap között az optimális távolság körülbelül fél méter. Így könnyedén hajolhatunk a munkalap fölé úgy, hogy ne verjük be a fejünket. A jól méretezett és átgondolt elrendezéssel a konyhaszekrény tároló részeibe akár a többszöröse is elfér, mint egyébként.

A konyhaszekrény alsó részeinek a mélysége általában 60 cm, ez a tűzhely és a hűtőszekrény méreteihez igazodik. Ez elég hely, ahhoz, hogy az ételkészítéshez a tálakat, eszközöket kényelmesen fel tudjuk használni. A felső szekrénynek a mélységmérete lényegesen kisebb, általában 30 cm. Ide többnyire az étkezőedények kerülnek, a tányért, poharat, csészét szokták pakolni. A felső szekrény magassága változó méretben, de átlagban 70 cm szokott lenni.

A hagyományos konyhabútorok elemei az alsó munkaasztal, mosogató, falra szerelhető szekrény, takarító szekrény. Ezek az elemek nem mozgathatóak, csak egyféleképpen szerelhetőek össze. Az elemes konyhabútorok viszont azonos méretrendben készülnek így könnyedén összeállítható bármilyen elképzelt konyha. Ennél a praktikus megoldásnál akár a belső berendezést is (polc, fiók stb.) mi választhatjuk ki. Azonos alapelemekkel létrehozhatóak különböző esztétikai megjelenésű konyhabútorok. Ezekhez, az elemekhez különböző anyag, szín, ajtók, fiókelőlapok választhatóak.

A különböző méretű alsó szekrényeket egy összefüggő fedlap, legtöbbször forgácslap alapú, különböző textúrákat utánzó dekoros munkalap fedi. A fedlapnak feltétlenül kopásállónak és könnyen tisztíthatónak kell lenni. Azok a konyhák ahol a különféle készülékek (páraleszívó, tűzhely stb.) egybe vannak építve a konyhaszekrénnyel, az összeállításnál figyelni kell arra, hogy összehangoltak legyenek a méretei.

A kamrában a tárgyaknak akár a sokszorosa is elférhet, ha azokat méreteiknek és állaguknak megfelelő módon tároljuk.

Étkező a konyhában, vagy külön térben

Ha a konyhában helyezzük el az étkező garnitúrát, akkor olyan étkezőasztalt kell elhelyezni, ahol kényelmesen elférnek a családtagok, illetve alkalmanként a vendégek. A konyha területén kialakított étkező közvetlen előnye, hogy a tálalás, mosogatás egy helyen lesz megoldható. Mivel a konyhának az étkezőhellyel egy légköre van, ezért minden konyhai művelet a család előtt zajlik. Ezen kívül az étel illata nem járja át a lakást. A rendelkezésre álló, hely és a konyha formája szabja meg, hogy milyen lehetőségeket enged az étkezőhely kialakításához.

A régi polgári lakásokban külön szoba volt az „ebédlő”. A mai lakásokban ismét egyre gyakoribb a különálló étkező. Az étkező helye egyértelműen a konyha területéhez, vagy a tálaló szekrényhez kapcsolódjék, hogy kiemelje az étkezőt, ezért a többi helytől érdemes lehatárolni. Ennek több módja is van: lépcsővel megemelve, térbe álló fallal, szekrénnyel is kivitelezhető. Az egyes bútorcsoportok elhatárolásához több mint egy méter közlekedősáv szükséges. Így ezen a területen zavartalanul teríthetünk és étkezhetünk.

A külön álló étkező lehet egy kisebb szoba, vagy egy konyhához, esetleg a konyha és nappali közé elhelyezkedő kisebb fülke. Ennek akkor van értelme, ha sűrűn fogadunk vendégeket. Itt általában megtalálhatóak a tálaláshoz szükséges edények tárolására való tálaló szekrények, illetve falra szerelt polcok. Az étkező akár más elfoglaltságok helyszínére is ideális lehet. Az optimális területe kb. 8 fő részére 8 négyzetmétert jelent. A kis alapterületű étkezőfülkéket érdemes összenyitni a konyhával, vagy akár a nappalival.

Étkező garnitúra méretei

Az étkező garnitúra az étkezőasztalból és székből áll. A méreteket meghatározza, az általunk használt étkezőedények, és eszközöknek a száma,  illetve a család tagjainak a száma. Egy személy által felhasznált terület általában 60 cm az asztalfelületből, de az edényekkel együtt akár 80 cm-t is igénybe vehet egy fő.

Ha megtetszett egy étkezőgarnitúra, akkor mielőtt kiválasztjuk, érdemes együtt kipróbálni az asztalt és a széket. Ezeknek a magassága között összefüggés van. Ha, beültünk akkor kényelmesen elfér-e a lábunk az asztallap alatt és, hogy nem-e ütközik a lábunk a merevítő bordába, vagy az asztal lábába ami különösen a bővíthető asztaloknál fontos szempont. Ezeknél, a nagyobbítható asztaloknál a további vendégek is elférnek.

A gyerekek helyét is figyelembe kell venni. A magasított gyerekszékek lehetővé teszik, hogy felérjék az asztalt, és így kényelmesen lehet megtanítani az evésre.

A bemutatott termékek mellett konyhabútorok, asztal és szék, ülőgarnitúra, szekrény, bútorokkal kapcsolatos hasznos információkat, tippeket is találunk  még a  Bútorhonlap a bútorbázis információs oldalon.