Skip to content
Home » Asztal és szék

Asztal és szék

Asztal és szék

A természetes ősi pihenő testtartás a guggolás és a térdepelés volt. A primitív életkörülmények között nem voltak ülőbútorok. A történelem folyamán a különböző korokban más-más jelentősége volt a széknek. Hosszú időn át az irányítás, a hatalom szimbóluma volt, a magasabb rang fejeződött ki általa. A kényelmes ülést nem igazán szolgálta. Korunkban a szék kizárólag használati tárgy, és minél változatosabb az életmódunk, minél inkább specializálódik a munkavégzés, annál többféle használatot kell szolgálnia.

Az asztal szinte mindig a használati bútordarabként funkcionált az étkezés miatt. Az ókorban alacsony asztalokat használtak, arra tették az ételt, és a heverő mellé helyezték, így tálcaként is használhatták.
A középkorban az asztalnak nem volt fix helye, amit még mindig csak étkezésnek, konyhai munkavégzéshez használtak. Két alacsony oszlopra helyeztek egy asztallapot, ezáltal könnyedén szétszedhető volt, így helyet nyertek a helyiségekben. A reneszánsz korban alakult ki a szögletes forma. Az asztal ülésrendjének nagy jelentősége volt. A kerek asztal formája demokratikus beállítottságot jelez.

A munkaasztalokat először álló munkákhoz használták, melyek magasított székekkel készültek. Az íróasztal viszonylag új asztalforma. Csak jóval később jelent meg az első asztalok után.

 

Egy asztal kiválasztásának a módszerei

Az asztal méretének a meghatározásához az elhelyezkedő tárgyak mellett többnyire az asztal közelében vagy az asztalon lévő cselekvések összességére van szükségünk. Cselekvések lehetnek az étkezés, munka, tanulás és számos hobbi. Különböző célra különböző asztalok alkalmasak.  

Általánosan az asztalvásárlásnál néhány alapvető dologra kell figyelni: A zavartalan ki-be ülésre, ezen felül pedig, meg kell győződni arról, hogy az asztal lába vagy annak az összekötője nem ütközik-e a lábunkba. Az étkezőasztaloknál kell leginkább az asztallap anyagának a tisztíthatóságát megvizsgálni. Törekedni kell a választásnál a tartós anyagból készült asztalokhoz, legyen legalább egy matt lak bevonatú az asztallap. A műanyag bevonatból készültek praktikusak. Az asztal megsérülhet, ezért is érdemes jó minőségűt vásárolni. Az üveg, vagy márványlappal készült asztalok hidegek és a karcolásra érzékenyek, a foltok bizonyos esetekben meglátszanak rajta. Az asztal összeszerelésének a minőségéről, könnyen meggyőződhetünk finom oldalirányú, vagy többirányú mozgatással.

Az étkezésnél fel kell mérni a szükséges helyet és méretet. Amikor étkezőasztal vásárlását tervezzük, akkor fel kell mérni, hogy hányan fognak nap, mint nap az étkezőasztalnál helyet foglalni, és ehhez számoljuk még pluszba a vendégeket. Meg kell próbálni mindenki méretét figyelembe venni. Fontos még az asztal magasságának is a meghatározása, hogy akadálytalan és egyszerű legyen a ki-be szállás az asztalhoz.
A munkaasztalnál számba kell venni milyen feladatokat is, szeretnénk végezni, például író, rajzolási, számítógépes munka stb.. Ezért is érdemes céltudatosan olyan asztalt venni, amivel kényelmesebbé tehetjük a munkánkat, illetve ami a legelőnyösebb testtartást segíti számunkra. A dohányzóasztal méretének a megállapításához különösebb kötöttségek nincsenek.

Milyen asztalok közül válogathatunk?

A mai étkezőasztal a családi élet és a vendéglátásnak egy központi bútordarabja. Többféle formában és méretben kaphatóak. Vannak fix, és állítható hosszabbítható asztalok. A nagyobbítható étkezőasztalok a családi összejöveteleken alkalmi étkezésre tökéletesen használható. Az asztal méretének megváltoztatása vendéglap hozzáadásával történhet, ezen kívül kihúzható és felnyitható formában is készülnek.

A dohányzóasztal a nappaliban, általában az ülőgarnitúra előtt szokott elhelyezkedni. A kiválasztásnál törekedni kell arra, hogy a környezetéhez passzoljon. Különböző formájú, és méretű dohányzóasztalok vannak: hosszú, szögletes, ovális, kerek. A hosszú szögletes formájúak mereven megkötik a társalgás formáját. Kisebb szögletes dohányzóasztalokból kettőt is el lehet helyezni a nappaliban akár különböző helyekre, így kialakítható egy pihenősarok is.

A munkaasztaloktól elsősorban azt várjuk, hogy az adott munka számára legyenek megfelelően használhatóak. Van fix és állíthatónak készített íróasztal.  A hagyományos íróasztalokat főképpen irodai, illetve otthoni, szellemi munkához használjuk.

A gyerekasztalnak az állítható magasságú asztalokkal a növekedést tudjuk követni, az asztallap állítható dőlésszögével pedig különböző munkavégzéseket lehet megkönnyíteni és használhatóbbá tenni.

Fésülködő asztal , és a fésülködő szekrény a család női tagjainak kedvelt bútora. A fiókjaiban helyet kapnak a fésülködéshez, és szépítkezéshez szükséges kellékek. 

Szekreter, vagy más néven íróasztal szekrény, az többnyire az antik bútorok jellegzetes bútora. Komódszerű szekrényen két kisebb szekrény található, melynek a közepén egy kihúzható, vagy kihajtható asztallap található.

TV asztal, és TV állvány főleg a nappali szobában van elhelyezve. Készülhet üvegből fából.

 

Egy szék vásárlása előtt mire figyeljünk?

Attól függően milyen célra használjuk, a székek méretei változnak. Sokan végeznek ülőmunkát (gépírás, informatika, rajzolás). Egy-egy munkavégzés hosszú ideje miatt azonos testtartást alkalmazunk, ezért fontos, hogy a szék, vagy munkaeszköz kövesse a test tartását és egészséges, kényelmes legyen a használata. Tehát nem mindegy, hogy milyen a szék ülésmagassága, a derék megtámasztása, a háttámlának a dőlésszöge, a karfa mérete, és az ülőfelület keménysége. Vásárlás előtt célszerű kipróbálni a széket.

Különböző testtartásokkal kell kísérletezni: egyenesen ülni, hátradőlni, a karnak a háttámlára helyezése, vagy a lábakat keresztbe tenni. Túl magas szék esetében az ülésen, ha hátracsúszunk, és a hátunkat megtámasztjuk akkor a talpunk nem éri a földet. A kényelmes háttámla a gerincünket megtámasztja. Figyeljünk arra, hogy a térdhajlatot ne nyomja az ülőrész éle. Az asztalhoz ülésnél legyen hely a térdünknek, és ne ütközzön a kiálló részekbe.  A karosszék esetében nézzük meg a karfa hosszúságát és szélességét, annak alátámasztását.  Vannak farácsos, ülőlapos, párnázott ülőlapos, többféle szövetválasztékkal. Különböző célra más-más székek alkalmasak.

Milyen székek vannak?

 Két szempont alapján különböztetünk meg székeket:
        – használat szempontjából például: étkezőszéket, tanulószéket, főnöki széket, kerti széket
        – konstrukció szempontjából például: támlásszéket, összecsukható széket, karosszéket

Az étkezőszék kialakítása azt a célt szolgálja, hogy a kényelmesebb étkezést segítse, ezért az enyhén hátrafelé lejtő ülés hatására nem szorul össze a gyomor. Más székektől jobban koszolódhat az étkezőszék, ezért fontos szempont, hogy olyan anyagú széket vásároljunk, ami könnyen és egyszerűen tisztítható.

Az irodai munkavégzéshez sokszor a főnöki szék, és az operatív székek, irodai forgó székek a legjobb megoldás, ami a hosszú ülőmunkánál egy elterjedt szék forma.  Ezek a vezetői fotelek általában nagyobbak a hagyományosan használt egyéb székekkel szemben. Kialakításukban lényeges a székben helyet foglaló helyes testtartás elősegítése, és az egészséges  ülés a mindennapos használatban. Az íróasztalhoz való szék kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy átlagban mennyi időt töltünk az íróasztal előtt. Minél több időt töltünk a szellemi munka végzésével annál kényelmesebb széket érdemes választani. A karosszék lehetőleg rövid karral legyen, hogy akadálymentesen el lehessen helyezkedni az íróasztal előtt. Jó, ha vannak görgők a szék lábain, így könnyen mozgathatóvá válik.
A tanuló székeknél is többnyire ilyen szempontokat kell figyelembe venni, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeinknek ne kelljen görnyedni a széken, amikor tanulnak.

A konyhai ülőke régies nevén a hokedli egy támla nélküli szék. A konyhabútorhoz és a konyhaasztal méretéhez alkalmazkodjon. A tisztán tarthatóság itt elsődleges szempont.

A speciális ülőkék, például a bárszék, a bárpult magasságához alkalmazkodjon. Az állítható bárszékkel bármely testmagassághoz meg lehet találni az ideális beállítást.

A gyerekszékeknél a könnyű mozgathatóság egy alapvető szempont. A gyermek folyamatosan változó méreteit figyelembe kell venni. A gyerek etetőszékek kiválasztásánál érdemes lemérni a felnőttek által használt asztal méretét és ahhoz mérten kell választani a legmegfelelőbbet.

A kerti székek vannak leginkább kitéve az időjárás viszontagságainak. A felülete általában közvetlenül érintkezik a meztelen testtel, ezért olyat kell választani, ami nem csak kényelmes, hanem a testi épségre sem veszélyes. Télen kevésbé használjuk, ezért többnyire külön tárolóban vannak elhelyezve, emiatt összecsukható és egymásba rakható bútorokat célszerű vásárolni.

A hintaszék egy speciális bútordarab, amely a benne ülőt folyamatos ingázásra készteti. A felállás kissé körülményes, mivel az ülőrész mélyen van és a háttámla is hátra van döntve. Viszonylag nagy helyet foglal el, de a benne való ringatózást sokan szeretik.

A bemutatott termékek mellett konyhabútorok, asztal és szék, ülőgarnitúra, szekrény, bútorokkal kapcsolatos hasznos információkat, tippeket is találunk  még a  Bútorhonlap a bútorbázis információs oldalon.